Uitdagingen in de zorg.

Ongezond leefpatroon, overgewicht. Personeelstekorten. Klimaatverandering.
Drie hele grote en herkenbare uitdagingen. VersZorgende draagt bij aan oplossingen. VersZorgende verbindt deze uitdagingen aan afzonderlijke oplossingen die in de verbinding elkaar versterken en soms het onmogelijke mogelijk maken.

Ongezond eten

“Laat voedsel uw medicijn zijn en medicijnen uw voedsel”

Een historische uitspraak van de vader van de geneeskunde, Hippocrates. Wat vroeger een normale zaak was, lijkt anno nu bijna een ontdekking geworden te zijn. Eten en drinken in een zorginstelling. Dat koken en geneeskunde onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden,  beginnen moderne artsen zich meer en meer te realiseren.

Van oudsher was de scheidslijn tussen een dokter en een kok erg dun. Het liep in elkaar over. Onze geschiedenis vertelt dat het vroeger vaak artsen waren die kookboeken schreven.

Goede en juiste voeding is van groot belang voor de gezonde mens en kan veel lichamelijke en psychische klachten oplossen. VersZorgende maakt deze verbindingen.

Personeelstekorten

“VersZorgende is een deel van de oplossing binnen een groeiend tekort aan zorg professionals”

Gedetacheerde en/of eigen professionals vanuit de zorgorganisatie die met eten en drinken werken als integraal onderdeel van het (individuele) zorgplan. Passie voor koken en hart voor mensen de basis.

VersZorgende is veel meer dan een (functie) naam met een kwinkslag. Een VersZorgende zorgt met vitamine Aandacht (welzijn). VersZorgenden gaan letterlijk met bewoners of cliënten aan de slag. Wat eten we vandaag, wat eten we morgen en koken we dan samen? VersZorgenden kunnen helpen een deel van de oplossing te zijn binnen een groeiend tekort aan zorgprofessionals. VersZorgenden verrichten géén medische handelingen of zorg.

Ervaring leert inmiddels dat dagelijkse zorg met aandacht absoluut en bewezen ondersteunend is voor medische zorgprofessionals. Elke dag activiteit en reuring op de afdeling. 7 dagen per week, 365 dagen per jaar!

Klimaatverandering

“Als je weer normaal doet, word je vanzelf bijzonder”

Eten en drinken is voor ons ‘normaal’. Wij kennen geen tekorten, geen honger. In tegenstelling tot grote delen van Afrika. Acute honger stijgt ook in andere regio’s. Van Afghanistan in Azië, van Syrië en Libanon in het Midden-Oosten tot Haïti in het Caraïbische gebied. Een wereldwijd voedseltekort dreigt als we de klimaatverandering niet weten te stoppen.

VersZorgende gaat misschien wel terug in de tijd en maakt dankbaar gebruik van voortschrijdend inzicht. Eten en drinken is de afgelopen decennia niet alleen hip en trendy geworden, maar bovenal zijn we ons steeds meer bewust van het etiket en de impact van voedselproductie op het klimaat.

Gezond eten en drinken kent exclusieve verbindingen naar een beter klimaat. Door alleen al vlees- en visconsumptie te verminderen en om te zetten naar vegetarische en/of vegan alternatieven zetten we dubbele stappen.

VersZorgende verbindt deze problemen aan nieuwe oplossingen die eigenlijk en gewoon terug naar de basis gaan. “Als je weer normaal doet, word je vanzelf weer bijzonder”.

Hét verhaal

Hoe is VersZorgende ontstaan en vanuit welke ervaring?